luni, 25 aprilie 2011

Masivul Ciucas

          Masivul Ciucaș este o unitate de relief din cadrul Carpatilor de curbura ce apartine de lantul muntos ai Carpatilor Orientali.Este situat la est de cursurile superioare aleraurilor Teleajan si T arlung.Se învecinează cu muntii Tataru si Siriu la sud-est și est,Depresiunea Intorsurii,Muntii Intorsurii,la nord si muntii Grohotis la vest. 
 Varfurii:  cel mai inalt este varful Ciucas avand 1954 m alte varfurii: Gropsoare(1883m) Tigaile Mari(1844m)si Zaganu (1917):

Varful Ciucas
           Sunt alcatuiți din două culmi principale, culmea Ciucaș - Bratocea pe aliniamentul SV-NE și culmea Gropsoarele-Zăganu pe directia NV-SE, unite prin înșeuarea muntelui Chirușca. Culmea Ciucaș - Bratocea reprezintă partea de vest a masivului, ce se împarte în două compartimente separate de șaua Tigăilor. Culmea Ciucaș reprezintă compartimentul nordic, atingând înălțimea maximă în Vârful Ciucaș (1954 m), iar culmea Bratocea reprezintă componenta sudică, întinzându-se pe mai bine de 5 km. Culmea Gropsoarele-Zăganu se întinde pe mai bine de 4 km, având un relief mai monoton în partea de nord, înălțimea maximă fiind vârful Gropșoarele de 1883 metri.      
Din punct de vedere hidrografic trebuie amintit Raul Teleajen si Raul Berii. 
Turism:
Principalele locuri de cazare și puncte de acces în masiv sunt reprezentate de Stațiunea Cheia și Cabana Muntele Roșu la care se poate ajunge prin Pasul Bratocea dinspre Brașov. Stațiunea Cheia dispune de două hoteluri și numeroase pensiuni, iar Complexul Muntele Roșu cuprinde cabana inițială, construită în 1948 și cabana Bujorul Roșu plus o sală de discotecă, lângă care este amplasată cabana Silva și o stație seismică.
Fosta cabană "Alexandru Vlahuță" (cunoscută și sub numele de "Cabana Ciucaș") este în prezent dezafectată fiind în mare parte distrusă. În 2008 s-a început organizarea de șantier în vederea construirii unei noi cabane pe același amplasament de pe Muntele Chirușca.
Pisica salbatica.
        Rezervatia naturala:
Există o rezervație naturală cu relief ruiniform și cu o vegetație bogată de pajiști, tufărișuri(afen,ienupar,smardar,jneapan)și plante de stâncărie(rogoz de stanca,floare de colt) În Masivul Ciucaș trăiesc numeroase animale sălbatice ,urs, mistret,cerb,veverite,jder,ras,vulpe,pisica salbatica,capra neagra. Păsările sunt reprezentate prin acvilade munte,vultur,uliu,privighetooare,cinteza,scatiu,iar reptilele prin,:vipera comuna si soparla de munte. Despre aceste animale,plante si pasari vom mai inerca sa va dam detali in aricolele urmatoare.   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu