marți, 26 aprilie 2011

MUNTII BUZAULUI

         

Muntii Buzaului-Descriere

-Incadrati in vest de muntii Ciucas, in est de muntii Vrancei, in sud de culmile Subcarpatilor de Curbura, iar la nord de Clabucetele Intorsurii, muntii Buzaului se desfasoara pe o suprafata de aproape 1900 kmp. In sud si in nord, contactul cu regiunile limitrofe este subliniat prin differentele de nivel de 200-350m ce apar adesea sub forma unor versanti abrupti. Acest aspect este si mai pregnant pe aliniamentul Paltineni-Colti-Lopatari, adica acolo undde eroziunea a pus in evidenta pereti abrupti alcatuiti din strate groase de gresie, in pozitie verticala.
-Limita fata de muntii din est si vest se poate urmari in lungul vailor Buzau, Siriu in vest; Basca Mica, Basca Mare in est, al unor inseuari largi(intre varful Furu Mare si Ivanetu in sud-est, Lacauti-Menesbert in nord-est) si culmi joase. Pozitia geografica a acestor munti la circa 40 km de Brasov si 80 fata de Buzau, in vecinatatea unor areale des populate, si faptul ca sunt strabatuti de o artera de comunicatie importanta faciliteaza accesul si le asigura o perspectiva frumoasa in practicarea turismului. Masivele Sviriu, Penteleu, Podu Calului si Culmea Ivanetu, in cadrul carora exista mai multe trasee marcate, se afla in partea central-sudica a regiunii, ele fiind separate de vaile Buzau, Barsa Mica, Barsa Rosilei.
-Masivul Siriu, situat in partea cea mai vestica a regiunii, este delimitat fata de culmea Tataru-Tatarut prin culoarul vailor Crasna si Siriul Mare, de culmea Monteoru prin valea Siriului, iar de Podu Calului prin valea Buzaului. Multimea obiectivelor oferite, indeosebi de cadrul natural, face ca acesta sa constituie regiunea cea mai interesanta si mai solicitata de turisti.
-Masivul Penteleu se afla la extremitatea estica a muntilor Buzaului, fiind despartit de muntii Vrancei si masivul Podu Calului prin culoarele vailor Basca Mare si Basca Mica. Impresioneaza indeosebi prin culmile sale prelungi, pajisti intinse si prin perspectiva larga pe care o ofera asupra Carpatilor de Curbura. Cele mai multe legende si catece haiducesti sunt legate de locuri aflate pe culmile, varfurile si vaile Penteleului. Ele amintesc de fapte de vitejie ale oamenilor acestor meleaguri. Mai cunoscute sunt cele legate de haiducul Gherghelas.
-Masivul Podu Calului, incadrat de Buzau, Basca Mare si de Basca Rosilei, are o pozitie centrala. Este mai scund fata de vecinii sai, obiectivele turistice fiind axate indeosebi pe vai si in vecinatatea asezarilor.
-Culmea Ivanetu, situata la contactul cu Subcarpatii, prezinta importanta prin cele cateva obiective turistice aflate pe cei doi versanti. Totodata, prin drumurile si potecile care o strabat, ea asigura o legatura directa intre masivele amintite si ariile de interes turistic din nordul Subcarpatilor-Lopatari, Alunis.
Reprezentativ ptr.localitate: Barajul Siriu inaltime 122 m,lungime coronament 570 m, construit intre masivul Siriu si masivul Podu Calului din roca, steril si miez din argila, acesta a dus la formarea unui lac cu lungimea de 11.5 km., si un volum de 155 milioane mc. apa.
Barajului a implicat schimbarea rutei drumului national DN 10 pe linia de contur a lacului Siriu, cu aceasta ocazie construindu-se mai multe viaducte.
Viaductul Giurca are o lungime de 276 m.,cu piloni de 46 m. inaltime, iar viaductul Stanca Teharau, strapunge stanca versantului cu acelasi nume dand senzatia unui pod suspendat.
Pe partea estica a versantului Malaia la altitudinea de 1420 m., in Muntii Siriu se gaseste Lacul Vulturilor sau Lacul fara Fund. Un lac, doua nume, doua legende:
Lacul Vulturilor -deoarece aici conform legendei, preluata de Alexandru Vlahuta in Romania pitoreasca: "aici vin vulturii, primavara, de beau apa ca sa intinereasca, aici isi invata puii sa zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufasii regi ai inaltimilor." 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu