marți, 26 aprilie 2011

Raul Buzau

         Daca vizitati zona Intorsurii nu trebuie sa ratati ocazia de a vedea apele repezi ,limpezi si pline de viata ale raului Buzau
Raul Buzau izvoraste din masivul Ciucas si se varsa in Siret pe la puctul Sendreni.
Raul Buzau din puct de vedere hidrografic are un bazin de receptie de 5505 km patrati,lungimea cursului de apa este de 325 km cu nenumarate intorsaturi cea mai spectaculoasa fiind in zona Intorsurii,de aici si numele localitati noastre de Intorsura Buzaului.
Debitul mediu al raului Buzau este de 28,5 metri pe secunda, dar in perioada de primavara cand topirea zapezii de pe versantii apropiati, alaturi de Muntele Ciucas poate cauza cresteri ale debitului substantiale.
Tot debitul crescut in mod inimaginar ,dar din cauza ploilor in cantitati substantiale a dus de nenumarate ori inundarea localitatilor din avalul raului (Sita Buzaului, Bobocea).
Judete pe care raul Buzau le traverseaza sunt Judetul Brasov,de unde practic ia viata raul Buzau,Judetul Covasna prin Intorsura Buzaului pentru care este si sursa de apa potabila (mediu urban) iar apoi in aval judetele Buzau si Braila.
Pe cursul Buzăului sunt două amenajări hidroenergetice barajul si acumularea Siriu cu centrala hidroelectrică de la Nehoiașu și barajul Cândești, cu amenajarea hidroenergetică Cândești-Vernești-Simileasca.AFLUENTI      DE STANGA ; : Stranbu ;Urlatoare mare;Urlatoarea mica;Dalghiu;Acris;Zabratau;Hartag;Sasu;Gramaticu;Teherau;Ghiurca;Casoca;Basca raziiliei;Sibiciu;Panatau;Nil;Cara;Carnu;Ursoaia;Balaneasa;Saratel;Pacllele;slanic;draghici;Caldaresti;Nucu;Blajanca;Valea larga;Parau boului;Ghergheasca;Ciulnita. 
AFLUENTI DE DREAPA;Paraul fetei; Illici;Ciumernicu;Chichirau;Crasna;Metcu;Izvoru negru ;Siriu;Bradu;Bontu mare;Nehoiu;Valea rea;Valea viei;Gorneasca;Valea seaca;Basca chiojdului;
PRINCIPALELE LOCALITATI TRAVERSATE; Vama Buzaului;Intorsura Buzaului;Sita Buzaului;Crasna;Siriu;Nehoiasu;Nehoiu;Patarlagele;Cislau;Viperesti;Magura;Berca;Sapoca;Vernesti;Maracineni;Sageata;Buzau;Gradistea,Racovita;Latinu.
      

Un comentariu:

  1. Articol de doi lei, proastă documentare, abundență de greșeli de ortografie, scris fără diacritice, probabil că te adresezi unor semianalfabeți. Mai întâi, învață să scrii și apoi apucă-te de așa ceva sau mai bine oprește-te la citit. Este mai cu folos. Cu drag...

    RăspundețiȘtergere