duminică, 1 mai 2011

Animal pe cale de disparitie in Muntii Ciucas,Capra Neagra.

     Capra neagră (Rupicapra rupicapra) este un animal care face parte din familia Bovidae subfamilia Caprinae
Ea este răspândită în regiunile muntoase din Europa si Asia mica.
Animalul are o înălțime între 110 si 130 cm, are o coadă scurtă (maximum 8 cm), având înălțimea la greabăn de 75 cm, cântărind între 30 și 50 de kg. Are un corp relativ scund, picioare musculoase cu copită despicată, un gât relativ lung terminat cu un cap scurt prevăzut la ambele sexe cu două coarne inelate și încovoiate spre îndărăt. In spatele coarnelor se găsesc două glande care secretă în perioada de împerechere un lichid cleios cu miros neplăcut. In timpul verii capra neagră are o culoare spălăcită brun-roșcată, partea inferioară a corpului fiind alb gălbui, având pe spate o dungă neagră. Iarna culoarea caprei este brun închis, brun ngricios, fiind alb pe abdomen și picioare, capul fiind de culoare albă-gălbuie, pe creștet având o dungă de culoare închisă.
Capra neagră trăiește în regiunile înalte stâncoase din muntii Alpi  regiunea Savoia, (Italia si Elvetia) pana in sudul Frantei,Pirinei,Dalmatia,Grecia. Iar spre nord pana in Anatolia,Muntii Caucaz,Muntii Carpati(Romania),Steiermark(Austria),Tatra Mare(Slovacia),Schwarzwald(Germania). 
     
      Animalul trăiește în grupuri de 15 - 30 de capre formate din capre tinere și femele. Această structură socială se schimbă în funcție de anotimp. Vara un animal stă tot timpul de pază pentru a da la timp în caz de primejdie semnalul de alarmă. Iarna această supraveghere este mai puțin severă, grupurile conduse de un țap, putându-se amesteca între ele. In luna noiembrie este perioada de împerechere, ca la sfârșitul lunii mai să fie primele fătări de iezi care țin până la începutul lui iunie. Perioada de gestație la caprele negre durează 6 luni, iezii devin maturi la vârsta de trei ani, iar o capră neagră poate trăi între 15 și 20 de ani. Hrana lor constă din macese, alpine, muguri și vlăstari de foiase sau conifere, frunze de plante diferite, iarna caprele consumă mușchi sau licheni. Pericolele la care sunt expuse caprele negre sunt căderile de stânci, animalele de pradă ca rasul, lupul, ursul, vulturul și aici se poate aminti și vânătorile organizate de om. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu