marți, 31 mai 2011

Florile lunii iunie

Mixandra (Micsunea)
Mixandra este o floare anuala foarte apreciata la noi de iubitorii de gradini, atat datorita coloritului florilor, dar in special pentru parfumul subtil. Pentru a te indragosti de mixandre, iti recomand sa petreci cateva clipe in amurg in preajma lor pentru a simti parfumul magic al florilor de mixandra.
Mixandra, stiintific denumita Matthiola incana, dar cunoscuta si ca micsandra sau micsunea, face parte din Familia Cruciferae. Varietatile mixandrei cele mai cunoscute:
- annua – infloreste in perioada iunie-august
- autumnalis – infloreste din luna iulie si rezista pana da bruma
- hibernalis – infloreste in primele luni din primavara
Planta – inaltimea intre 20-50 cm in functie de soi, frunzele prezinta un aspect cenusiu, iar florile sunt simple in culori: galben, roz, rosu, alb, mov, etc.
Este o planta ideala pentru a fi cultivata in gradini, in ghivece, la ferestre, pe terase sau ca planta de balcon. Este de preferat ca, datorita miresmei sale, sa fie amplasata langa un loc de relaxare din gradina, pe terasa sau balcon.
Mixandra in gradina
Mixandrele prefera solurile bogate si bine drenate, locurile aerisite si calde din gradina, dar si cele cu putina umbra. Caldura excesiva incetineste inflorirea mixandrei.
Cultivarea Mixandrei
Putem avea in gradina flori de mixandra pe toata durata anului, in functie de perioada de semnat, de varietate (annua, autumnalis, hibernalis) si de locul de cultivare.
Semanarea semintelor in rasadnite (vezi cultura plantelor anuale in rasadnite sau solarii) se face incepand din februarie, rasarirea se produce in aproximativ o saptamana de la semanat, la temeperaturi de 20 de grade C. In gradina se cultiva la distante de 20-30 cm intre plante pentru a permite aerisirea buna.
Sfaturi utile:
- mutati mixandrele (micsunelele) din zone in care caldura este in exces;
- udatul din abundenta poate provoca putrezirea radacinilor micsunelelor;
- udarea frunzelor determina ingalbenirea lor;
- alegeti locuri bine aerisite in gradina sau pe balcon pentru a va bucura de frumusetea si parfumul mixandrelor.

Carciumareasa (Zinnia)


Carciumareasa sau Zinnia elegans face parte din categoria florilor anuale. Este o floare des intalnita in gradini si foarte apreciata datorita coloritului variat, foarte viu, stralucitor si datorita perioadei indelungate de inflorire, din iunie si pana in octombrie si chiar noiembrie in cazul toamnelor lungi. Florile carciumaresei cu diametru de 10-15 cm au culori variate: galben, portocaliu, rosu, roz, purpuriu, crem, etc.
Carciumaresele sunt plante putin pretentioase la conditiile climatice si de sol, se acomodeaza usor in orice fel de gradina. Expunerea directa in soare favorizeaza inflorirea din abundenta si coloritul viu al florilor. Planta rezista perioadelor scurte de seceta, dar lipsa de apa provoaca incetinirea infloririi. Ca flori taiate nu rezista decat cateva zile. Este o planta foarte sensibila la frig.
Cultivarea carciumareselor
Pentru a avea carciumarese mai devreme in gradina, semintele se seamana in solarii sau rasadnite pentru producerea rasadurilor in cursul lunii martie. Durata de rasarire este foarte scurta, de 2-4 zile, la o temperatura de cca. 20 de grade C. Vezi cum se produc rasadurile pentru florile anuale. Transferarea rasadurilor in gradina trebuie facuta cu foarte mare grija deaoarece radacina carciumaresei este foarte fragila. Plantarea se face la distante de 20-40 cm, in functie de talia plantei, pentru a favoriza circulatia aerului.
Cultivarea directa in gradina se poate realiza in luna mai.
Sfaturi utile:
- indepartati florile ofilite pentru a permite aparitia altora;
- ciupiti ramurile tinere pentru a favoriza dezvoltarea plantei;
- daca frunzele capata o tenta galbuie, administrati un fertilizant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu