FLORILE DIN LUNA MAI
Luna mai este considerata o luna a florilor, cand zilele insorite de sfarsit de primavara si ambientul gradinii iti ofera toate conditiile pentru a petrece timpul liber in propria oaza de ralaxare.
Cele mai populare flori ale lunii mai.
1. Panselutele (Viola) – poate cea mai des intalnita floare din aceasta luna. O data cumparat rasadul se planteaza atat in ghivece cat si direct in gadina. Panselutele sunt flori viu colorate care vor rezista pana in luna iulie, sunt iubitoare de caldura si lumina. Vezi si articolul dedicat panselutelor.
2. Sporul casei (Impatiens) – este o planta populara la noi, cu flori viu colorate care in floreste pe toata durata verii. Se planteaza atat in ghivece, dar se poate adapta si in gradina. Necesita curatarea florilor ofilite si a frunzelor uscate pentru o dezvoltare continua. Este o planta iubitoare de lumina, dar trebuie ferita de soarele puternic.
3. Petunia – renumita prin diversitatea coloristica a florilor, petuniile infrumuseteaza gradinile, ghivecele si jardinierele incepand cu luna mai. Petuniile iubesc soarele direct, umbra favorizeaza producerea de frunze in locul florilor.
Vezi si articolul dedicat petuniilor.
Vezi si articolul dedicat petuniilor.
4. Florea de piatra (Portulaca grandiflora) – este o planta cu flori mici, viu colorate, iubitoare de caldura, preferand in gradina zonele cele mai expuse in soare. Ne vom bucura de frumusetea florilor de piatra pana in lunile septembrie-octombrie. Este o planta care nu necesita ingrijiri speciale. Se inmulteste foarte rapid prin seminte. Vezi si articolul dedicat florilor de piatra.
5. Laleaua – luna mai este ultima luna in care ne mai bucuram de lalele din gradina. Daca avem si allele in ghivece, pentru ca florile sa reziste mai mult timp, trebuie sa le ferim de soare dupa inflorire. Vezi toate articolele despre lalele.
6. Margaretele – flori des intalnite in gradinile de la noi, sunt plantate direct in gradina, nu au nevoie practic de nici o ingrijire. Florile margaretelor ne infrumuseteaza gradinile pe toata perioada verii.
7. Crinii – renumiti atat pentru parfumul lor, dar si pentru frumusetea florilor. Ne bucuram de florile crinilor in lunile mai, iunie si iulie. Fac parte din familia Lilium. Vezi mai multe informatii despre crinii din gradina.
8. Iasomia, cunoscuta si popular ca lamaita, este un arbust, face flori parfumate al caror miros creste in intensitate dupa ploaie. Mana Maicii Domnului sau caprifoi, este o alta specie de iasomie des intalnita in gradinile noastre care infloreste in luna mai.
9. Azaleea (Rododendron) – infloreste in special in luna mai, dar si in rstul anului in functiile de conditiile de mediu, florile sunt asemenatoare trandafirului. Seamana cu un mic arbust, azalea este o planta iubitoare de lumina care prefera in special ghivecele.
10. Nu-ma-uita (Myosotis) – infloresc in luna mai facand flori de un albastru intens, sunt iubitoare de soare si necesita udare continua.
11. Carciumaresele – au o multitudine de culori si sunt plante rezistente care nu necesita ingrijire speciala. Vezi articolul despre Carciumarese.
12. Muscata (Pelargonium) – planta cu flori multe, viu colorate si frunze parfumate, este iubitoare de lumina. Poate inflori pe toata perioada anului. Citeste articolul dedicat muscatei.
13. Ciubotica-cucului (Primula) – planta iubitoare de locuri luminoase in gradina, iubeste apa, pamantul permanent umed si mediul aerisit. Nu ii priesc curenții de aer si temperaturile scăzute. Primula este considerata cea mai vesela planta a primaverii datorita variatatilor coloristice divesificate in care o intalnim. Florile primulei incanta gradinile, ghivecele, jardinierele si pentru perioada verii.
14. Galbenelele – plante ornamentale de culoare galbena-portocalie intalnite foarte des in gradini. Galbenelele infloresc in luna mai si florile rezista pana in septembrie. Este o planta cunoscuta pentru proprietatile farmaceutice.
15. Banuteii (Bellis) – sunt flori pitice care infrumuseteaza gradina incepand cu luna mai cu o coloristica variata: alb, rosu, roz, etc. Vezi si alte informatii despre banutei (nasturei).
16. Kalanchoe este o planta pitica, ideala pentru ghivece cu florile divers colorate in portocaliu, galben, rosu si mov, cu nevoi mai reduse de apa, dar iubitoare de lumina.
17. Trandafirul – infrumuseteaza gradinile incepand cu luna mai, fiind o planta foarta apreciata pentru frumusetea sa. Ca planta ornamentala are o deosebită valoare decorativă. Flori trandafirului sunt renumite pentru diversitatea colorilor şi parfumul specific.
18. Bujorii – este apreciat pentru parfumul puternic, bujorul este o planta cu viata indelungata, cu flori divers colorate, care infloresc la inceputul lui mai si tin pana in iunie. Bujorii formeaza tufe dese, planta fiind frumoasa in gradina chiar si fara flori.
19. Caldarusa (Aquilegia vulgaris) – tot o planta cu inflorire in luna mai, in culori variate si avand forma specifica, evidentiata prin mici pinteni.
20. Macii - cresc chiar si la intamplare pe marginea drumurilor, infloresc in luna mai, iar frumusetea lor ii recomanda ca un candidat ideal pentru o gradina vesel inflorita in mai.
ACEST ARTICOL ESTE EXTRAS DUPA PAGINA BLOGULUI: GRADINA VESELA.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu