duminică, 24 aprilie 2011

Asezare geografica,

Geografie

Geografic, orasul Intorsura Buzaului se afla la 45 grade si 41' latitudine nordica si 26 grade longitudine estica si la o altutudine de 700 m intr-o depresiune cu limite bine conturate care-ti dau senzatia ca te afli intr-o cetate medievala. Teritoriul administrativ al orasului Intorsura Buzaului, este situat in estul judetului Covasna, avand ca vecini:
  • la Nord-Est comuna Barcani,
  • la Sud-Est comuna Sita Buzaului,
  • la Sud - comuna Vama Buzaului,
  • la Nord - comunele Teliu si Dobarlau.
Orasul Intorsura Buzaului se situeaza la altitudinea de 700 m, de-a lungul DN 10 si a raului Buzau, la poalele muntilor Ciucas, in interiorul arcului carpatic. Impreuna cu comunele Sita Buzaului, Vama Buzaului, Barcani, formeaza Depresiunea Buzaielor. Se afla situat la o distanta de 42 km de municipiul Brasov, 51 km de municipiul de resedinta de judet Sfantu Gheorghe si 114 km de municipiul Buzau.
Imprejurimile orasului, fauna si flora bogata ofera posibilitati pentru practicarea excursiilor si a sporturilor de iarna. Un punct atractiv al locului il reprezinta:
  • excursiile montane
  • vizitarea expozitiilor muzeale
  • participarea la festivalurile folclorice
In prezent localitatea este cunoscuta pentru traditiile si obiceiurile populare din zona, dar are titlul neoficial de "polul frigului" in Romania datorita iernilor deosebit de reci care pun stapanire pe depresiunea Intorsura Buzaului.
Suprafata judetului Covasna este de 3.710 km2 si ocupa 1.6 % din suprafata totala a Romaniei, fiind unul dintre cele mai mici judete din Romania. Judetul are 231.904 de locuitori (la recensamantul din 1992), 5 orase si 40 de comune. Aceasta se gaseste in centrul Romaniei, la curbura Carpatilor, si are ca vecini judetele Brasov, Buzau, Vrancea si Harghita.
Suprafata orasului Intorsura Buzaului este de: 5.37 ha.
Statut administrativ: Oras
Populatie:
Intorsura Buzaului si localitatile care-i sunt subordonate administrativ (Bradet, Floroaia Mare si Scradoasa) au, conform recensamantului din anul 1992, o populatie de 9098 de locuitori, in proportie de 99.9% etnie romana, din care 4542 femei (2294 intre 0 si 30 de ani, iar 1705 intre 30 si 60 de ani).
La 1 iulie 1999 numarul total al populatiei era de 9271. In mediul urban populatia totala era de 6.963, iar in mediul rural total 2308. Persoanele care au ocupatie nu sunt incadrate in baza unui contract de munca individual si nu realizeaza venituri din activitati autorizate conform legii, traiesc doar din veniturile realizate din agricultura.
Clima:
Clima este temperat-continentala, variind in functie de altitudine.
Poate fi considerata un "pol al frigului" intrucat 6 luni din 12 este iarna, inregistrandu-se foarte des cele mai scazute temperaturi din tara.
Reteaua hidrografica:
Raul Buzau, cu obarsia in partea nordica a masivului Ciucas, dupa un curs de aproximativ 16 km. catre nord, strabate frumoasa depresiune pe care in buna parte a creat-o si descrie un cot de 180 grade - Intorsura - dupa care isi continua drumul spre sud, traversand muntii Buzaului.
Scurt istoric
Prima mentionare documentara a localitatii Intorsura Buzaului dateaza din anul 1770 si a fost, multa vreme un important loc de popas pentru negustorii care treceau prin pasul Buzau, din sat inspre Muntenia si Transilvania.
Pasul Buzaului
In anii 1421, 1432, 1438, 1508 ostirile Turcesti au trecut prin pasul Buzau (RALLISSIN - adica Trecatoarea Fericirii) in Tara Barsei pe care au pustiit-o.
In septembrie 1599, prin pasul Buzaului, Mihai Viteazul a patruns in Ardeal stabilindu-si tabara de odihna pe Dealul Taberii, iar in septembrie 1600 prin acest pas a trecut cu un corp de armata fiului sau, Nicolae Patrascu.
Pasul Predelus:
Trecerea din Depresiunea Intorsurii Buzaului in Tara Barsei se facea prin pasul Predelus (actualul D.N. 10) care este atestat documentar din toamna anului 1476 de o scrisoare a lui Vlad Tepes catre Judele Brasovului in care dadea de stire ca: "Cu voia lui Dumnezeu mi s-a inchinat toata Tara Romaneasca si toti boierii; si v-a slobozit Dumnezeu pretutindeni drumurile so pe la Rucar si pe la Prahova si pe la Teleajen si Buzau. Deci umblati acum slobozi pe unde va place si hraniti-va si Dumnezeu sa va bucure!"
Localitatea a fost declarata oras in 1968.

Infrastructura

Transporturi si telecomunicatii:
Orasul Intorsura Buzaului este usor accesibil datorita cailor de comunicatie care-l strabat atat rutier cat si feroviar. Accesul la reteaua de drumuri se face prin intermediul DN 10 - Brasov - Buzau. Se realizeaza legatura feroviara si cu municipiul Brasov. Orasul Intorsura Buzaului are acces la centrala telefonica digitala cu acces international.
Constructii:
Intorsura Buzaului are un numar de 1795 case proprietate privata si un numar de 12 blocuri de locuinte cu 39 scari si 690 apartamente, din care 635 proprietate.
Din anul 1990 si pana in anul 1998, s-a construit un singur bloc cu 16 apartamente destinat familiilor tinere (Ordonanta 19).
In momentul de fata exista in constructie un bloc cu 12 apartamente, destinat tot pentru familiile tinere.
Ponderea sectorului privat este de 97.7%.
Materialul a fost extras din lucrarea: consideratii istorice asupra comunelor din depresiunea Intorsura Buzaului" de Emil Micu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu