duminică, 24 aprilie 2011

Manastirea Valea Mare

Manastirea se afla situata pe teritoriul administrativ al localitatii Valea Mare, in sudul judetului Covasna (in centrul tarii) pe DJ121A la circa 30 km. de Sfantu Gheorghe si 7 km. Intorsura Buzaului. Modul de acces la Manastire se poate face:
pe cale ferata
- Sf. Gheorghe-Borosneul Mare
- Brasov-Intorsura Buzaului
Din gara Borosneul Mare sau gara Intorsura Buzaului accesul se realizaeaza doar prin mijloace auto, distanta pana la manastire fiind de 15 km.
auto (drum asfaltat) din :
- Sf. Gheorghe-Manastire
- Brasov-Intorsura Buzaului-Manastire
- Buzau-Intorsura Buzaului-Manastire



"Drumetul ce vara de dimineata, cumeta a urca de la Valea Mare spre Întorsura Buzaului, trece neaparat prin locul numit Vârful Agaului, un platou ce vine ca o binecuvântare pentru oasele obosite dupa o urcare abrupta. Desigur tinuturi frumoase sunt puzderie în aceasta tara. Plaiuri ce te încânta prin splendoarea alcatuirii si te înfioara prin maretia peisajului. Dar mai putine sunt acelea încarcate cu har, ce te fac sa simti cum pacea, cum împacarea sufleteasca te cuprind si linistea ti se asterne în suflet facându-te mai bun, mai comunicativ. Asa este si locul acesta din platoul Ladautilor, scaldat de pârâul cu acelasi nume, unde fiinteaza si se construieste spre fericirea omului si întru lauda lui Dumnezeu : Manastirea Sf. Ioan Botezatorul. Poate asa a vrut Bunul Dumnezeu si a creat astfel de locuri predestinate caselor Sale, învrednicind pe unii din semenii nostri sa le daruiasca iar pe alti sa se îngrijeasca de constructie si de administratia acestor lacasuri. Daca istoria manastiri nu merge mult în urma, în schimb istoria locului pe care se construieste, chiar daca nu figureaza în analele vremii, pentru localnici are o încarcatura aparte, mai ales pentru cei împovarati de ani. Aici, la Groapa Totului (Groapa Turcului) spun batrânii satului, ca ar fi trecut si luptat cu turcii pe vremuri ostenii de-ai lui Mihai Viteazul. Si trebuie sa le dau dreptate daca tinem cont ca numai la vreo 6 km. spre Întorsura Buzaului se afla Dealul Taberii, unde într-adevar a avut instalata tabara marele voievod. De asemeni tot aici, mai exact pe platoul de deasupra manastirii a fiintat între anii 1940 - 1944, pichetul granicerilor români. Cele doua fântâni de la poala de vest a padurii, au stins setea aparatorilor hotarului vreme cât a tinut nedreapta despartire a românulor. Poate lacrimile valenilor obligati de administratia straina a anilor '40 sa-si paraseasca vatra, luând în piept " poarta Ladautilor " pentru a pleca în bejanie; poate osemintele ostenilor cazuti pe aceste locuri au implorat puterii ceresti acceptul pentru construirea aici, a unui lacas sfânt, iar sfintirea locului si a începutului de constructie chiar de 25 octombrie, de ziua armatei române vine ca un raspuns divin la aceasta."
Avram G. Gheorghe

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu