duminică, 24 aprilie 2011

Crasna

             Satul Crasna apartine comunei Sita Buzaului. Prima atestare documentara: 1909 (in 1966 era catun al satului Sita Buzaului).
Vestigii arheologice: In pasul Buzau, la o distanta de cca. 30 de km de aceasta comuna, s-au gasit, in 1887, intr-o groapa de pietris, cca. 20 de bare de aur. Locul de descoperire se afla pe linia de comunicatie ducand de la Pietroasa si Chiojdu in interiorul Transilvaniei. Barele, confectionate la Sirmium, poarta inscriptii in care se certifica puritatea aurului si stampile cu imaginea a trei imparati romani, datand din a doua jumatate a sec. IV (367-383). Ele reprezinta, probabil, subsidii platite vizigotilor din partea Imperiului roman.
Tezaurul de la Crasna, din secolul IV d. Hr., alcatuit din 18 lingouri cu marcaj al curtii imperiale romane, atesta legaturile economice, culturale si religioase avute de populatia locala daco-romana cu populatia de la sud de Dunare si cu Constantinopolul.
Acest tezaur se afla actualmente dispersat prin muzeele din Budapesta,Viena si Londra.
Sat romanesc de munte, ultima localitate a judetului spre vechiul tinut al Buzaului, este situat la intrarea in trecatoarea Nehoiu-Siriu. Credinciosii ortodocsi neavand biserica, apartin parohiei ortodoxe Zabratau. In sat exista scoala primara si gradinita romaneasca. In 1946, invatatori la cei 55 de elevi repartizati pe 7 clase era familia Simion si Maria Pavelescu.
Pentru deosebita frumusete a locului, vara, anual se organizeaza tabere scolare in Complexul turistic de tineret. In anul scolar 1999/2000, au fost inscrisi la scoala (cu predare in limba romana) 54 de elevi, din care 25 in ciclul prescolar si 29 in cel primar. Recensamintele din anii 1956, 1966 si 1977, consemneaza existenta satului Merisor cu o populatie romaneasca de 124, 140, respectiv 122 de persoane, sat astazi disparut prin depopulare. In Satul de vacanta Crasna, anual se desfasoara Concursul sportiv-turistic cu caracter aplicativ, intitulat "Pui de brad" (ajuns la cea de a XVII-editie), cu sprijinul Clubului copiilor din Intorsura Buzaului.
ACEST ARTICOL A FOST EXTRAS DUPA PAGINA: CRESTIN ORTODOX.RO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu