|
1. Introducere
Cel mai mare mamifer ierbivor al Europei (si relict zoogeografic glaciar) a fost introdus in judetul Brasov.
În 2007 s-a luat initiativa aducerii zimbrului pe teritoriul comunei Vama Buzaului, in extremitatea sud-estica a judetului, la 42 km de Brasov.
Rezervatia naturala « Valea Zimbrilor » a fost creata la marginea de sud-est a satului Acris, in extremitatea de nord a teritoriului comunei, la doar 1,8 km de hotarul cu judetul Covasna. Coordonatele acesteia sunt : 45°38` lat. N si 26°00` long. E.
Rezervatia este a patra din tara in ordinea cronologica a infiintarii pentru conservarea acestei specii, dupa Slivut – 1958 (jud. Hunedoara), Vanatori – 1969 (jud. Neamt) si Bucsani -1982 (jud. Dambovita).
2. Cadrul fizico-geografic
Regiunea se incadreaza Depresiunii intramontane Întorsura Buzaului, subunitate aflata in nord-vestul Muntilor Buzaului, in regiunea geomorfologica a Carpatilor Orientali. Aceasta depresiune este dezvoltata in lungul sesurilor aluviale largi ale Buzaului si afluentilor sai si pe o treapta de munti scunzi cu inaltimi de 700-850 m.
Rezervatia se afla la 737 m, fiind la cea mai mare altitudine dintre cele patru din tara.
Este amplasata pe prima terasa a Buzaului (de 3-4 m, aflata pe stanga acestuia) cu aspect de pod cu latimea maxima de 450 m. Terasa se afla in contact direct cu lunca Buzaului printr-o denivelare de 1-2 m (uneori estompata). Substratul (cu varsta Holocen superior), este alcatuit din pietris (pe alocuri cu bolovanis), nisip si lut nisipo-argilos, avand la suprafata un strat de sol de tip brun eubazic.
Dupa datele de inregistrare de la statia meteorologica Întorsura Buzaului (altitudine 707 m, aflata la 4 km nord de rezervatie, dar in judetul Covasna), temperatura medie anuala este de 6,2°C, cu o valoare maxima in iulie (16,6°C) si minima in ianuarie (-6,1°C). Regimul termic moderat este evidentiat de amplitudinea termica medie anuala (22,8°C).
Datorita acumularilor frecvente de aer rece si dens, coroborat cu forma si pozitia depresiunii, apar inversiuni de temperatura. Minimele termice absolute inregistrate au fost de : -34,5°C (pe 25 XII 1998) si -35,5°C (pe 13 I 1985). Durata medie a intervalului fara inghet este redusa (144 zile pe an), dar umezeala aerului este mare (80%).
Precipitatiile medii anuale insumeaza 640,7 mm. Cele mai multe cad in luna iunie (98,5 mm), iar cele mai putine in martie (25,8 mm).
Frecventa predominanta a vanturilor este din directia sud-est (17,1%), datorita canalizarii maselor de aer in lungul Buzaului. Valoarea medie multianuala a calmului atmosferic este de 47,8%.
Ceata se produce, in medie, 41 zile /an (maxim in septembrie), iar bruma 33 zile /an (maxim in octombrie).
Aproape de marginea estica a tarcului este valea Buzaului, debitul mediu anual al acestuia fiind de circa 4 m3/s. Rezervatia se afla la 18 km de obarsia raului.
În ansamblu, rezervatia, situata in centrul tarii, este incadrata tinutului climatic al muntilor josi din Romania si in regiunea biogeografica continentala a Europei.
3. Crearea rezervatiei si situatia ei actuala
Proiectul de creare a rezervatiei a fost promovat de Primaria din Vama Buzaului in parteneriat cu Consiliul Judetean (prin Agentia de Dezvoltare Durabila) si Primaria comunei Prejmer.
Agentia de Dezvoltare Durabila a judetului Brasov si Primaria comunei Vama Buzaului au organizat o consultare publica la Caminul Cultural din Acris in ziua de 27 ianuarie 2008. Locuitorii fiind de acord cu realizarea proiectului, s-au cedat 10 ha din pasunea comunala pentrui crearea « zimbrariei ».
Activitatile rezervatiei sunt gestionate de Asociatia « Valea Zimbrilor ». Scopurile pentru care a fost creata au fost atat faunistico-stiintific, dar si estetico-turistic (pentru acesta din urma, amenajarile fiind evidente).
Astfel, langa satul Acris, pe un trup de pasune in suprafata de 12,11 ha (in zona numita « Lunca Corbilor »), s-a hotarat crearea unui tarc de 9,5 ha.
Ca urmare, Agentia judeteana de Dezvoltare Durabila a contactat crescatori de zimbri atat din Romania, cat si din diferite tari europene, dar, in paralel, a si finantat lucrarile de imprejmuire si amenajare a rezervatiei la nivelul standardelor europene.
Împrejmuirea s-a terminat in luna mai 2008. Înalta de 2 m, este alcatuita din plasa de sarma fixata pe stalpi de beton. Plasa este intarita cu cate doua randuri de bare de lemn si de un cablu prin care circula curent electric de joasa tensiune. Tarcul are 3 porti de acces. În interior, este delimitat un sector de carantina.
Totodata, au fost create si conditii de administrare a hranei si adapatori.
În interiorul imprejmuirii exista cativa arbori intre care 18 pini, care, pentru a nu fi cojiti de zimbri, le-au fost « imbracate » trunchiurile (pana la 2 m inaltime de la sol) cu bucati de lemn.
Zimbrii au fost adusi in luna noiembrie 2008, cu sprijinul Organizatiei Mondiale a Zimbrilor (prin dr. Wanda Olech-Piasecka), dar si a Consulatului Romaniei din Wroclaw (Polonia). Acestia au fost donati fie de administratiile unor rezervatii (cei din Elvetia si Austria), fie de persoane fizice (cel din Italia).
S-au adus 5 exemplare din care : doi din Elvetia, doi din Austria si unul din Italia.
Transportul acestora din aceste trei tari catre Romania s-a facut in custi speciale din lemn, cu camioanele unei firme din orasul polonez Pszczyn.
Pe sexe situatia se prezenta astfel : 2 masculi, unul din Elvetia (numit Misu) si altul (numit Mitica) din Austria si 3 femele (numite « Argentina » din Italia, « Milca » din Austria si « Fetita » din Elvetia).
.
Zimbrii adusi din Elvetia au aceeasi varsta, femela fiind nascuta pe 3 mai 2005, iar masculul pe 5 mai acelasi an.
Astfel, la ora actuala in tarcul de la Acris exista 6 zimbri.
Raportat la suprafata actuala a tarcului, revin, in medie, 1,6 ha / exemplar.
Furajele administrate in perioada rece a anului cuprind : concentrate, sfecla, suculente, cartofi, etc. Acestea se administreaza de doua ori / zi (dimineata si seara). Ele sunt procurate prin intermediul unei firme din Întorsura Buzaului. În podul sopronului de lemn existent, se depoziteaza fanul.
Apa este asigurata prin doua adapatori betonate.
Costurile de intretinere ale rezervatiei sunt suportate de primaria Vama Buzaului.
La ora actuala, intre cele 4 rezervatii de zimbrii ale tarii, cea de la Acris-Vama Buzaului este a treia in ordinea suprafetei (dupa Bucsani si Vanatori).
Mentionam si faptul ca, in afara zimbrilor, in tarc se mai afla 5 capriori (un tap, o ciuta si 3 iezi).
4. Actiuni viitoare
Se urmareste, ca inca de anul acesta sa fie sporit numarul zimbrilor. Astfel, pentru diversificare genetica, se vor aduce (in octombrie 2009) alte 6 exemplare (3 masculi si 3 femele) din Franta.
De asemenea, se are in vedere realizarea unui proiect de extindere a suprafetei tarcului, prin includerea a 80 ha padure (apartinand comunei Prejmer si data spre folosinta gratuita rezervatiei), aflate in vecinatate pe dealul Simeria, la 740-900 m altitudine. Se urmareste astfel, reintroducerea speciei in mediul natural.
Se va construi si un centru pentru informare si schimb de experienta atat cu alte rezervatii similare din regiunea carpatica, dar si cu comunitatile locale.
* * *
Mentionam faptul ca zimbrul este o specie strict protejata prin legea cinegetica din 2006. Din anul 2005 a fost inclusa in Cartea Rosie a vertebratelor tarii noastre (propunerea datand din 2000).
Se bucura si de protectie europeana: Conventia de la Berna din 1979 (anexa III) si Directiva Europeana 92/43/EEC (implementata prin Legea 462/2001, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice).
Totodata, este inclus si pe Lista Rosie a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (UICN) din 2001, cu statutul de specie periclitata.
|
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu