Foto Alex I Neagoe |
Vestigii arheologice. Intre Costanda si Ladauti s-a descoperit un mare atelier de prelucrare a obiectelor marunte apartinand culturii tardenoasiene din paleolitic.
Prima atestare documentara: 1904, Ladaut, filie a parohiei ortodoxe Barcani.
Satul este pomenit in recensamantul din 1941 ca localitate distincta. Comunitatea romaneasca din Ladauti s-a constituit la inceput ca filie la parohia ortodoxa Barcani. Un raport statistic din 1904 consemneaza participarea la cursurile de catehizare a 38 de tineri din filia Ladauti a parohiei Barcani. In timpul pr. Ioan Batranu (1953-1971), s-a cumparat de catre credinciosi o casa cu trei camere, curte si gradina, unde s-a amenajat o capela ortodoxa si s-a obtinut un teren pentru cimitirul satului. In anul 1966, Ladauti devine filie de sine statatoare, numindu-se Parohia Ortodoxa Romana Barcani II, fiind administrata de pr. Ioan Giurgiu de la Papauti.
Peste un an, in 1967, filia Ladauti va fi administrata de preotul Simion Brotea de la Saramas, sub a carui pastorire a fost reamenajata capela prin demolarea peretilor despartitori ai casei si cu staruinta vrednicului epitrop Gheorghe A. Maris. Prin munca voluntara si jertfa in materiale si bani donati de credinciosi, capela a fost podita si zugravita.
In anul 1971, filia Ladauti a devenit parohie de sine statatoare, iar din 1973 este numit preot paroh pr. Mihai D. Apafi, in timpul caruia s-a construit casa parohiala si s-au facut demersuri pentru ridicarea unei biserici. Deoarece proiectul noului locas de cult, trimis spre aprobare, nu mai era de gasit, s-a intocmit al doilea proiect, care a avut aceeasi soarta. In aceste conditii, pr. Mihai D. Apafi, ajutat de credinciosii din sat in frunte cu epitropul Alexandru Pastor, cu sprijinul primarului Ioan Olteanu, au trecut la ridicarea bisericii. Atunci cand biserica era ridicata pana la acoperis, Consiliul Popular Judetean a emis o autorizatie de demolare. La indemnul unui avocat, preotul Apafi a dat in judecata Consiliul Popular Judetean, sentinta adoptata fiind in favoarea preotului. Au urmat un sir de sicane, amenintari si suferinte pricinuite preotului de fosta Securitate si o noua decizie de demolare a bisericii.Cu toate acestea, credinciosii au continuat lucrarile, efectuate mai mult noaptea. La 8 noiembrie 1983
s-a slujit pentru prima oara in biserica, iar sfintirea ei s-a savarsit in anul 1987, in prezenta Inalt Prea Sfintitului dr. Antonie Plamadeala. Biserica va primi hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril", fiind pictata in anii 1985-1987 de catre pictorul Constantin Savin.
s-a slujit pentru prima oara in biserica, iar sfintirea ei s-a savarsit in anul 1987, in prezenta Inalt Prea Sfintitului dr. Antonie Plamadeala. Biserica va primi hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril", fiind pictata in anii 1985-1987 de catre pictorul Constantin Savin.
Pana la declararea ca parohie de sine statatoare, in filia Ladauti au slujit pe rand preoti din parohiile invecinate: Ioan Batranu din parohia Barcani; Ioan Giurgiu din parohia Papauti; Septimiu Brotea din parohia Saramas; Dumitru Comsa. Primul preot titular in parohie, numit la 1 iunie 1970, a fost Andrei Negrea, care facea naveta de la Zagon; la cerere, el s-a transferat in anul 1973 la Zagon. A urmat pr. Mihai Dumitru Apafi (1973-1996), in timpul caruia s-a ridicat noua biserica. Pentru meritele sale, preotul a fost ridicat la
rangul de iconom stavrofor.
rangul de iconom stavrofor.
Dupa infiintarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, cu sprijinul P.S. Ioan, s-a efectuat zugravirea exterioara a bisericii si a casei parohiale. In 1996, Vladica Ioan l-a numit preot in Ladauti pe Mihai M. Apafi, fiul preotului Dumitru Apafi. In Ladauti se mai pastreaza inca obiceiul amenajarii locuintei cu piese traditionale sau al purtarii portului popular.
In anul scolar 1999/2000 au fost inscrisi la scoala (cu predare in limba romana) 129 copii, din care 25 in ciclul prescolar, 50 in cel primar, iar 54 in cel gimnazial.
ACEST ARTICOL A FOST EXTRAS DUPA PAGINA: CRESTIN ORTODOX.RO
ACEST ARTICOL A FOST EXTRAS DUPA PAGINA: CRESTIN ORTODOX.RO
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu